Studietur til Prag

Mere end 20 år efter kommunismens fald og fløjlsrevolutionen, viser populariteten af Prag som en af Europasførende turistmål ingen tegn på opbremsning.

Og mens det er ikke længere er så stor et røverkøb som det var i tidligere dage at tage dertil, er den tjekkiske hovedstad stadig en fantastisk kombination af en spændende historie og herlige arkitektoniske mesterværker som er lige så overbevisende som nogensinde.

Hvis du føler dig lidt overvældet lidt og tænker “Er det det?” i dine første timer i Prag, skal du ikke tage det for hårdt. Byens charme kan lejlighedsvis være skjult af for mange turister, overbelastede trafik og klæbrig kommercialisme.

I et mylder af tusindvis af andre besøgende, som forsøger som en sindssyg at se byen på tre dage, er det ikke overraskende, du måske tror byen er overvurderet.

Men slap blot af, tag en dyb indånding – eller endnu bedre køb en af byens mange berømte øl – og få viljen til at slappe af, grave lidt dybere og udforske lidt længere. Mens byens centrum er en fantast af enestående arkitektur, fra gotisk, renæssance og barok til neoklassisk, art nouveau og kubistisk, ud over de middelalderlige gader i den gamle bydel og Castle District, er der en hel anden kosmopolitisk by at udforske.

Find de fine parker ved floderne, livlige barer og ølhaver, musikklubber, museer og kunstgallerier. Udnyt Prags fremragende offentlige transportsystem for at udforske nye forstæder, såsom Žižkov, Vinohrady,Smíchov og Holešovice.

Du vil blive sikret billigere priser og en mere lokal atmosfære.

Seværdigheder I skal se på jeres studietur til Prag

Herunder har vi listet alt, hvad I skal se på jeres studietur til Prag.

Karlsbroen

Karlsbroen er en gotisk stenbro, der forbinder den gamle bydel og Mala Strana. Broen blev faktisk kaldt Stenbroen (Kamenny) i de første mange århundreder. Dens konstruktion blev bestilt af den tjekkiske konge og romerske kejser Karl IV og begyndte i 1357. Ansvarlig for byggeriet var arkitekten Petr Parler hvis andre værker bandt andet tæller St. Vitus Katedralen på Prag Slot. Det siges, at æggeblommer blev blandet i mørtlen at styrke konstruktionen af broen.

Forgængeren: Judith Broen
Karlsbroen er en af de mange monumenter, der blev bygget i løbet af Karl’ regeringstid, men det er ikke den første bro, der tilsluttedes Prag bredden af Vltava. En anden bro stod tidligere på samme sted – Judith Broen, som var den første stenbro over floden. Judith Broen blev bygget i 1172 og kollapsede i en oversvømmelse i 1342.

I modsætning til sin forgænger, har Karls Bro overlevet mange oversvømmelser, senest i august 2002, hvor landet har oplevet de værste oversvømmelse i de seneste 500 år – så æggeblommerne må siges ikke have været så dårlig en idé.

studietur-til-prag

Karls Bro Tårnene
Karls Bro Tårnene er tårne står på hver ende af broen. Man kan kravle op i både Staroměstská vez på den Gamle By siden og Malostranská vez på Mala Strana siden og få en pragtfuld udsigt over Prag fra brotårnene fra oven.

Barok Statuer
Barokke statuer begyndte at blive placeret langs hver side af Karlsbroen i det 17. århundrede. Idag er mange af dem kopier, og originalerne kan ses i Lapidarium (se Prag Museer). Den mest populære statue er nok en af St. John af Nepomuk, en tjekkisk martyr helgen, der blev henrettet under den tjekkiske konge Václav IV ved at blive kastet ind i Vltava fra broen. Pladen på statuen er blevet poleret så den skinner af utallige mennesker, der har rørt den gennem århundreder. Berøring af statuen formodes at bringe held og sikre én tilbagevenden til Prag.

Karlsbroen er på toppen af alle Prags seværdigheder og bør være på to-do listen, når man kommer til Prag. Broen er også populær hos tjekkiske kunstnere, musikere og souvenirsælgere, som har stande på begge sider af broen året rundt. Et godt tidspunkt på dagen at komme til broen er ved solnedgang, hvor man kan nyde en fantastisk udsigt over den fuldt oplyste Prag Slot mod aftenhimlen.

Broen er nu en gågade (selvom både sporvogns-og biltrafik tidligere benyttede broen), og er næsten konstant fyldt med mennesker. Hvis du vil have det hele for dig selv, kan du tage dertil om natten eller meget tidligt om morgenen.

 

Operaen i Prag

Blot en blok fra Nationalmuseet ligger den smukke statsoperabygning  en smule fortabt, da den på grund af den beliggenhed kommer til at virke usynlig på den stadigt mere befærdede Legerova gade og i skyggen af den kommunistiske skamplet af en tidligere parlamentsbygning.

Operaen blev bygget af tyske arkitekter og åbnede i 1888 som Neues Deutsches Theater. Repertoiret på operaen i Prag omfatter opera- og balletforestillinger af kendte komponister.

 

Nationalmuseet i Prag

Nationalmuseet i Prag (Národní muzeum) dominerer toppen af Wenceslas Pladsen. Nationalmuseet blev åbnet i 1890, da den tjekkiske nationale vækkelsesbevægelse var på sin top, som en storslået repræsentation af tjekkisk historie og nationalisme.

Alvorlig skade blev forvoldt på nationalmuseets frontfacade, søjler og statuer, da bygningen kom under beskydning fra den besættende sovjetmagt i 1968. Kombineret med skader under Anden Verdenskrig fremstod Nationalmuseet misligeholdt og måtte lukkes for omfattende genopbygning i 2011.

Nationalmuseet i Prag udstiller blandt andet historie om Bøhmen, Mæhren og Slovakiet, samlinger af sten og mineraler, palæontologi, zoologi, og antropologi.

De åbningstider og optagelse er vist nedenfor kan være ændret. Tjek venligst museets hjemmeside for aktuel information.

Den historiske bygning Nationalmuseet er lukket for genopbygning fra 2011 til cirka 2018. Udstillinger kan ses i Nationalmuseets anden placering i nærheden.

 

Prag slot

Prag Slot (Prazsky Hrad) blev grundlagt omkring 880 af prins Bořivoj af Přemyslidernes dynasti. Den første stenbygning i slottet området var Jomfru Marias Kirke, som man kun kan se rester af i dag. I det 10. århundrede, blev St. George Basilika grundlagt og den første tjekkiske kloster blev etableret dér – St. George kloster, der nu huser et galleri. St. Vitus Rotunda, også fra det 10. århundrede, blev afløst af St. Vitus Basilica i det 11. århundrede, og det er hvor St. Vitus katedralen ligger i dag.

Fra starten af det 10. århundrede tjente Prag Slot tjekkiske fyrster og senere konger og var sæde for Prags biskop.

Prag Slot oplevede en af sine største perioder under Charles IV’s (1346-1378) regeringstid, da det blev sæde for den hellige romerske kejser. Det kongelige palads blev genopbygget, fæstningsværker blev styrket, og opførelsen af St. Vitus Katedralen blev indledt i samme stil som franske katedraler på daværende tidspunkt.

Udvidelsen af slottet fortsatte under regeringstiden af Charles’ søn Václav IV, men Hussitterkrigen (1419 – 1437) og de efterfølgende årtier, hvor slottet ikke blev vedligeholdt, førte til forfald af slottet.

Kong Vladislav Jagellon flyttede ind på slottet efter 1483 og komplekset voksede igen. Nye befæstninger og vagttårne (Krudttårnet, Det Nye Hvide Tårn og Daliborka) blev bygget. Det kongelige palads blev yderligere ombygget og udvidet af den storladne konge Vladislav Hall. Dette var en af de første gange man oplevede renæssancestilen i de tjekkiske lande.

På tidspunkt hvor det habsburgske dynasti overtog den tjekkiske trone i 1526, var renæssancestil i fuld gang i Europa. Magten flyttede til Wien og Prag Slot blev primært brugt til rekreative formål. Den royale have blev bygget og underholdningsområder såsom Belvedere og Boldspil Hall blev tilføjet i det 16. århundrede. Domkirken og Royal Palace blev også ombygget. Nye boliger blev bygget vest for den gamle kongelige palads.

Genopbygningen af slottet kulminerede under regeringstiden af den hellige romerske kejser Rudolf II, der blev tjekkisk konge i 1575 og flyttede sit hof tilbage til Prag. Han ønskede at gøre slottet til et elegant centrum for magten, som ville tiltrække udenlandske kunstnere, videnskabsmænd og diplomater. Den nordlige fløj af paladset og den Spanske Hal blev sat til at huse kejserens enorme samlinger af kunst og videnskab.

Defenestrationen i 1618 igangsatte en lang periode med krige, hvor Prag Slot blev beskadiget og plyndret, og slottet tjente i perioden sjældent som hjemsted for magt.

Den sidste store ombygning af slottet fandt sted i anden halvdel af det 18. århundrede. Men sædet af magt var igen i Wien og slottet fortsatte med at forfalde.

I 1848 flyttede kejser Ferdinand V til Prag Slot.

Med faldet af det østrig-ungarske imperium i 1918, kunne Prag Slot byde velkommen til den første præsident af det uafhængige Tjekkoslovakiet, Tomáš Garrigue Masaryk. Nogle nødvendige ombygninger blev bestilt hos den slovenske arkitekt Josip Plečnik. Opførelsen af St. Vitus Katedralen stod færdig i 1929.

Efter 1989 blev mange områder af slottet gjort tilgængelig for offentligheden for første gang i historien, herunder Royal Garden, Ballgame Hall, den sydlige del haver samt de kejserlige stalde. I dag er Prag Slot er hjemsted for den tjekkiske præsident og er det vigtigste nationale monument i Den Tjekkiske Republik. En række uvurderlige kunstlevn, historiske dokumenter samt de tjekkiske kronjuveler er gemt der.