Når man starter som ny lærer på en skole, er det hele meget nyt og spændende. Det kan dog være svært, som ny lærer, at vide hvordan man skal handle og agere i den første tid på skolen. Her gives derfor 5 gode tips til, hvordan man kommer lettest igennem de første par uger, indtil man er faldet til i de nye omgivelser.

 

1. Giv et godt førstehåndsindtryk

Det er altid vigtigt at give et godt førstehåndsindtryk, når man starter som ny lærer på en skole. Når man møder sine nye kollegaer, er det vigtigt at præsentere sig selv på en behagelig måde, så disse vil få et godt indtryk af dig.

ny lærer i skolen

Dette er vigtigt, da dine kollegaer er nogle personer, som du kommer til at tilbringe rigtig meget tid med. Men hvordan giver man et godt førstehåndsindtryk? Det handler om at være åben, imødekommende og smilende, så det kan ses, at du er positivt indstillet, og glad for dit nye job.

Det er også vigtigt, at eleverne får et godt førstehåndsindtryk af dig. Det er vigtigt, at du præsenterer dig selv på en god måde, så eleverne ved lidt om, hvem du er – både som person og som lærer. Det er vigtigt, at du giver dem indtrykket af, at i kan have det godt sammen, men også at det er dig, der bestemmer.

 

2. Vær åben overfor udvikling

Hvad enten det er dit første job som lærer, eller du er rutineret, skal du ikke være bange for at udvikle dig. Det kan være, at du har en idé om, hvordan du vil undervise og gribe tingene an, og det er også et godt udgangspunkt – men du skal også være åben overfor nye idéer fra både elever og kollegaer.

ny lærer i skolen

Ved at være åben overfor idéer kan du udvikle dig, og du kan måske også hjælpe andre med deres udvikling. Særligt som ny lærer på en skole er det vigtigt at kunne suge en masse ny viden og nye tiltag til sig, som kan hjælpe på ens udvikling som lærer.

 

3. Vær ikke bange for at spørge om hjælpe

Du må aldrig være bange for at spørge om hjælp. Alle dine kollegaer har prøvet at være i din situation, hvor de selv var ny lærer på skolen, og derfor vil de helt sikkert altid stå klar til at hjælpe dig, hvis du er usikker på noget.

Som skole er i et team, og det er vigtigt at kunne hjælpe hinanden, for at alle kan yde deres bedste.

 

4. Opstil regler og rutiner

Det er vigtigt, at du opstiller en række regler for dine klasser, så alle er indforstået med, hvordan dine timer skal foregå. Her kan det være en god idé at skabe rutiner for klassen, således at dine timer foregår på nogenlunde samme måde hver gang, så eleverne kan indordne sig herefter.

Et eksempel på dette kan være rutiner for timens struktur, eller hvordan overgangen skal foregå imellem de forskellige faglige aktiviteter.

Hvis der opstilles klare regler og rutiner, vil alle være med på, hvordan timerne overordnet skal foregå, og timerne vil kunne glide lettere uforstyrret.

 

5. Giv plads til forskellighed

Der findes ikke to mennesker, der er ens, og i en klasse med mange elever vil der være mange forskellige personligheder og faglige niveauer. Her er det vigtigt at vise eleverne, at det er okay at være forskellige – både i forhold til personlighed og faglighed.

ny lærer i skolen

Der skal være plads til alle slags typer i klassen, både dem som har nemt ved det faglige, og dem som skal have lidt ekstra hjælp. Hvis du gør dette klart som ny lærer, vil dine elever føle sig godt tilpas – også dem, der har det svære end andre.

Det er derfor vigtigt, at du ser alle dine elever – ikke kun de fagligt stærke.

 

Svært at være ny lærer i skolen

Det kan være svært for nogen at starte som ny lærer på en skole. Der findes desværre ikke en komplet guide til at gøre den første tid på skolen så god som mulig, men der findes naturligvis altid en række gode tips.

Hvis du følger de 5 ovenstående tips, vil du med sikkerhed blive hjulpet godt i gang, og din første tid på den nye skole vil være mere overskuelig.

Har du nogle gode erfaringer, så er du velkommen til at dele dem i kommentarfeltet herunder.

Kommenter

Skriv kommentar.
Navn her,