Er forståelse for hverdagens økonomi et fælles anliggende – eller er du din egen lykkes smed? Der er vedvarende debat om skolernes og ungdomsuddannelsernes rammer og indhold. Elevernes grundlæggende økonomiske forståelse er en del af denne debat – faktisk en væsentlig del.
Børn og unges forståelse for økonomiske forhold – særligt privatøkonomien – starter før, du måske tænker over det. Når børns forståelse for tal, regning og matematik udvikles fra de første år og derefter videre gennem skolen og livet, så er der undervejs en række gode muligheder for at gøre denne viden nuanceret.
Allerede når små børn er ude at handle med deres forældre, starter den indledende forståelse for økonomiske sammenhænge. I skolerne er der fælles mål for matematik og samfundsfag, hvor der blandt andet er fokus på privatøkonomi.
Det giver rigtig god mening at lave en kobling mellem det faglige og det hjemlige. Det er nemlig læring, der er direkte brugbar for den enkelte elev.
Kan ikke lære alt i skolen
Selv med de fælles faglige mål, mener 2 ud af 3 danskere stadig, at børn ikke lærer nok i skolen om privatøkonomi. Det viser en undersøgelse fra Finans Danmark, selvom skolerne også fra 2014 har indført en årlig temauge, der har ekstra fokus på privatøkonomi.
Undervisningen kunne derfor med fordel understøttes af eksempelvis et større forældrefokus. Dette kunne gøres ved at forældre begynder at vise, hvordan et budget er sammensat.
Altså hvordan indtægter og udgifter hænger sammen, hvordan de kan spare op, låne penge, investere, prioritere, samt om fradrag og skat.
Derudover er det også oplagt at fortælle om lån og gæld – hvordan denne vej kan være en hjælp, men samtidig nemt kan være en glidebane til økonomisk uføre.
Derudover kan både forældre, børn og unge øge deres viden ved hjælp af nettet. Det kan være via Forbrugerrådet Tænk, Skats hjemmeside, en række budget-apps osv.
Fælles anliggende eller … ?
Man kan opsummere, at skole- ungdomsuddannelserne, forældrehjælp samt online-mulighederne tilsammen kan give børn og unge et solidt fundament til forståelse af hverdagens økonomi.
På den måde er det et fælles anliggende. Hvis man derudover har en særlig interesse for emnet, kan man godt sige, at man søger at være sin egen lykkes smed.
Emnet er uendeligt og med større og større indsigt, vil man således kunne optimere sin økonomiske situation.