Forbruget af snus i Danmark er stadig relativt lavt, men ikke desto mindre ser man stadig tobaksproduktet rundt omkring i gadebilledet og nattelivet. Men hvad er snus egentlig helt præcist, og hvad bør du vide om emnet? Bliv klogere her.

Snus er ét af efterhånden mange tobaksprodukter, der findes på det skandinaviske marked. Det er et alternativ til cigaretter og tilhører de såkaldte røgfri tobaksprodukter. I modsætning til når man ryger cigaretter, undgår man nemlig at ose sig selv og andre til, når man “snuser”.

Derfor er der mange – særligt i Sverige og USA – der foretrækker snus over cigaretter.

Kan man købe snus i Danmark?

Det er ikke tilladt at sælge snus i Danmark, hvorfor det som regel købes udenlands eller online. Her findes et hav af populære produkter, heriblandt ZYN hvit snus, som er blandt de foretrukne varianter. Ligesom det gælder for alle andre produkter, er der nemlig visse brands, som er mere populære end andre.

Danmark er faktisk det eneste land i Skandinavien, hvor det er ulovligt at sælge snus. Det skyldes vores medlemskab i EU. Sverige er imidlertid det eneste EU-land, som undtagelsesvist har gjort det lovligt at sælge snus. Norge er ikke medlem af EU, hvorfor de ikke er omgærdet af lovgivningen og derfor godt kan sælge snus.

Sådan er snus fremstillet

Snus er en blanding af fin, mørk tobak, vand, smagsstoffer, salte, fugtighedsbevarende og pH-regulerende stoffer. Det indeholder også nikotin, ligesom det er tilfældet for cigaretter. Nikotinen optages i blodet gennem mundens slimhinde, og man “snuser” så, til virkningen er gået over.

Oplevelsen vil i høj grad afhænge af de smagsstoffer, som snusen er blevet tilsat. Det er nemlig disse, der giver produkterne deres unikke karakter. Almindeligvis er snus tilsat smagsgivere som sirup, frugt og lakrids, men i dag findes der også mere eksperimentelle produkter på markedet, fx med anis, eukalyptus, tranebær, mynte og mokka. De er ret populære, for mange synes, det er spændende at afprøve nye smage og dufte.

En del af den røgfri familie

Som allerede nævnt er snus en såkaldt “røgfri tobak”. Det er imidlertid ikke det eneste medlem af denne familie, der også indbefatter nikotinposer og tyggetobak. Nogle vælger også at kategorisere E-cigaretter som røgfri tobak. Dog er snus det eneste af disse produkter, som det ikke er tilladt at sælge i Danmark.

Ikke desto mindre er mange danskere glade for snusen, som særligt er populært blandt unge mænd. Nikotinposerne er et andet populært medlem af den røgfri familie, igen især blandt unge mænd. Kvinderne er mindre tilbøjelige til at give sig i kast med både snus og nikotinposer.

Under læben eller i kinden?

Det er ikke alle, der snuser ens. Faktisk er der visse kulturelle forskelle, når det kommer til, hvordan der snuses. I Skandinavien er det således mest almindeligt, at snusen placeres under overlæben, mens amerikanerne foretrækker at placere den mellem kinden og tandkødet. I begge tilfælde optages nikotinen dog gennem slimhinden i munden.

Der er altså en del kultur og vaner, der omgærder snusen. Det er især svenskerne og amerikanerne, der har for vane at snuse, og her er tobaksproduktet et stort hit. I USA hævede man dog aldersgrænsen for at købe snus, anden tobak og E-cigaretter fra 18 til 21 år i 2020.

Det danske forbrug af snus er noget lavere, og én af grundene er nok restriktionerne omkring salg. Ikke desto mindre ser man en stigning i antallet af unge mennesker, der tager snus. Her er der altså tegn på, at det er ved at blive en mere udbredt del af den danske kultur.