London er ikke uden grund en af verdens mest populære turistbyer. Den pulsende metropol har alt, man kan begære inden for historiske pladser, shopping, mad, museer og underholdning.
London byder på et utal af seværdigheder, der passer alle aldersgrupper og temperamenter. For de kunstglade turister er National Gallery, Tate Brittan og Tate Modern tre anbefalelsesværdige museer.
De der vil have lidt mere spænding kan besøge skrækmuseet London Dungeon eller underholdningscenteret London Trocadero. Så er der også de børnevenlige attraktioner som London Zoo, London Aquarium og planetariet.
Og de historiske seværdigheder som Big Ben, Tower of London og Westminister Abbey. Man skal heller ikke gå glip af en tur på det klassiske Madam Tussaudvoksmuseum, eller en tur i det nye pariserhjul London Eye, hvor byen kan studeres fra et helt nyt perspektiv.
For de shoppingglade er London et mekka. Alene de mange markeder med antikviteter og second hand-tøj er nok til at beskæftige shoppinggenerne i en uges tid. Området omkring Oxford Street og New Bond Street med dets store udvalg af tøj, sko, tasker, smykker med mere bliver man heller ikke færdig med på en dag.
Kort sagt: Der er meget at tage sig til i London! Heldigvis er det let at komme rundt med det veludbyggede undergrundsnet London Underground eller med Londons mange buslinjer – hvilket er en oplagt måde at komme rundt på en studietur til London.
Når man ikke jagter attraktioner eller gode køb, kan man jo altid tage en gåtur i en af Londons mange flotte parker, slentre langs floden Themsen eller nyde det brede udbud af restauranter med mad fra alle verdenshjørner.
På denne side gør vi det bedste for at guide dig igennem Londons mange seværdigheder og give dig den praktiske information du har brug for, inden turen går til Englands pulserende hovedstad.
Seværdigheder som I skal se på jeres studietur til London
Big Ben
En af verdens største klokker og vel nok den mest kendte af slagsen hedder Big Ben. Den store klokkes slag har dagligt kunnet høres af Londons indbyggere i snart 150 år og klokketårnet står som et stolt vartegn over byen. Big Ben er absolut en obligatorisk seværdighed, for de der aflægger London et besøg – og et must på en studietur til London.
Egentligt er det kun selve klokken i tårnets top, der bærer navnet Big Ben, men de fleste bruger navnet som betegnelse for hele klokketårnet inklusiv det store ur. Klokken vejer ikke mindre end 13 ton, og med det i tanke virker navnet Big Ben jo et ganske passende navn. Urene i tårnet er også i den store skala. De måler syv meter i diameter, og om natten er urskiverne oplyst, hvilket giver en helt eventyrlig stemning over det gamle, gotiske tårn. En latinsk inskription under hver urskive siger: ”God save our Queen Victoria”.
Tårnet, som Big Ben er placeret i, ligger i den nordøstlige ende af bygningen Westminister Palace – også kaldet Houses of Parlaments– der er den engelske parlamentsbygning. Big Ben blev støbt i 1856, men på grund af nødvendige reparationer, slog klokken ikke sine første slag før 1859.
Siden da har den altid været meget korrekt i sine slag. I 2007 undergik Big Ben en omfattende rensning og fik udskiftet noget mekanik, så nu er den klar til sin 150 års fødselsdag i 2009. Udover at fungere som klokkeværk, findes der også små fængselsceller i Big Ben-tårnet. Disse celler blev brugt til parlamentsmedlemmer, som forbrød sig mod parlamentets privilegier. Sidste gang denne metode blev taget i brug var dog i 1880.
En mikrofon placeret ved Big Ben-klokken sørger for, at dens slag sendes direkte på den engelske radiostation BBC hver dag klokken 18.00. Det skete første gang 31. december 1923. Under anden verdenskrig ødelagde en bombe et af kamrene i parlamentsbygningen, men Big Ben forblev intakt og fortsatte ufortrødent sin tikken og ringen. Lyden af Big Ben over radioen tjente som håb og opmuntring om nationens beståen, til alle mennesker der hørte dets ringen under krigen.
Tårnet er ikke tilgængeligt for offentligheden, men det kan til gengæld studeres fra mange sjove vinkler i kvarteret City of Westmininster, hvor Big Ben er beliggende. Big Ben kan også beundres fra det nærliggende London Eye – altså det store pariserhjul. De nærmeste undergrundsstationer er Waterloo og Westminister.
London Eye
London Eye er en af byens nye vartegn. Det 135 meter høje pariserhjul har siden årtusindskiftet snurret ved Themsens bred. Med en fart på under en kilometer i timen kan besøgende nyde udsigten over byen fra verdens største pariserhjul.
På en klar dag kan man se 40 kilometer væk fra det enorme pariserhjul, der er blevet en af Londons mest populære turistattraktioner. Hjulet var planlagt til at åbne den 31 december 1999 i anledningen af årtusindeskiftet. Men trods syv års forberedelse med at bygge forlystelsen, satte tekniske problemer en kæp i hjulet, og åbningen måtte udsættes en måned.
For foden af London Eye står folk af og på uden at hjulet stoppes. Hastigheden er på 0,9 kilometer i timen, så der er god tid til på- og afstigning. Der er også god tid til at nyde udsigten oppe i hjulet, da runden tager 30 minutter. Hvis det er muligt, bør man vælge at tage turen på en klar dag, hvor man vil få et imponerende udsyn over byen.
Det er i bogstaveligste forstand ikke svært at se forlystelsens popularitet, da køen ofte er meget lang. I travle perioder skal man afsætte to timer i kø, hvilket burde være tilforladeligt på en studietur i London.
Rundturen i London Eye kan kombineres med en 40 minutter lang rundtur på Themsen fra London Eye til Tower of London og tilbage igen. Det nye vartegn ligger tæt på mange andre attraktioner, som blandt andet Houses og Parliarment og Big Ben. De nærmeste undergrundsstationer er Westminister og Waterloo, som begge ligger i fem minutters gåafstand fra hjulet. Busserne 211, 24 og 11 kan også benyttes.
De 32 kabiner drejer stort set året rundt og er også populær at besøge om natten hvor udsigten og stemningen er mere magisk end i dagslys. Prisen er omkring 15 pund for voksne og 7 pund for børn mellem 5 og 15 år. Børn under 5 år er gratis. Betaler man lidt ekstra, kan man få en kikkert og en personlig guide med på turen.
Guiden vil udpege Londons mange seværdigheder set fra oven. Billetter kan købes ved London Eye eller på nettet – hvilket nok er smart, inden jeres studietur til London.
Buckingham Palace
Buckingham Palace stod færdig i 1703 og er den engelske monarks bolig. Ud over synet af den imponerer bygning, der i sin pomp og pagt troner op for enden af Green Park, så er vagtskiftet slottets største attraktion. Særligt børnene er vilde med de bjørneskindshue-beklædte vagter, der marcherer foran slottet hver anden formiddag.
Bukingham Palace er bygget til Dronning Charlotte, fordi hun skulle have et sted at bo, når hun var sig i London. Slottet blev officiel residens for monarken da Dronning Victoria overtog tronen i 1837. Også i dag er slottet det administrative hovedkontor for det britiske monarki og officiel residens for dronningen og hendes mand. Derudover bor hertugen af Edinburgh der også. Det er her på slottet dronningen tager imod statsbesøg og andre gæster.
Dronning Victoria kaldte Buckingham Palace for en skam for hele nationen. Hendes afsky for den enorme bygning er svær at forstå. For enden af den aflange Green Park troner slottet sig flot op. Det er blevet restaureret flere gange, og tilbygninger er kommet til, men den originale arkitektur er bevaret.
Slottets gamle port, Marbel Arch, blev flyttet i starten af 1900-tallet og står i dag lige uden for Hyde Park tæt på Speakers Corner.
Visse dele af slottet er åbent i specielle perioder. Fra august til september er State Room åben, mens Royal Mews er åben året rundt. Førstnævnte koster cirka 15 pund per voksen i entré. Her kan den besøgende se fine engelske og franske møbler, sjældent porcelæn og ikke mindst en imponerende privatsamling af malerier af blandt andet Rembrandt. Royal Mews koster cirka 8 pund.
Priserne er lidt lavere for børn, og der er rabat ved køb af familiebillet, hvilket måske ikke bliver relevant ved en studietur i London.
Den største attraktion ved paladset er vagtskiftet. Soldaterne i deres røde uniformer og bjørneskindshuer, der står vagt foran dronnings bolig, skifter hold klokken 11.30 på hverdage og klokken 10.00 på søndage. Det er dog kun hver anden dag, vagtskriftet finder sted, så det kan være en idé at spørge sig for på det lokale turistkontor, inden man tager turen til Buckingham Palace.
Informationen kan også findes på hjemmesiden: www.changing-the-guard.com. De nye vagter marcherer alvorlige og stolte fra Welington Barracks, hvor de afløser de gamle vagter. Synet kan nydes på den anden side af de store gitre, der omgiver slottet.
Buckingham Palace kan nås med undergrundsbanen til Green Park eller St. James.
Praktiske informationer inden studietur til London
El
England bruges 240 volt som i Skandinavien. Men stikkene har tre ben, så man får brug for en adapter, hvilket kan købes i London eller i hvilken som helst lufthavn i Danmark eller England.
Forsikring
Det gule sygesikringsbevis gælder ved turistophold på under en måned.
Helligdage
England har følgende helligdage: Nytårsdag 1. januar
Langfredag samt 2. påskedag
Majdag, første mandag i maj
Sidste mandag i maj
Sidste mandag i august
1. juledag, 25. december
2. juledag, 26. december
Stort set alle forretninger, banker og lignende holder lukket på helligdage. Dog er der flere butikker i centrum som har åbent, især i området omkring Oxford Street. De fleste turistattraktioner har ligeledes åbent stort set alle årets dage. 1. og 2. juledag skal man dog ikke planlægge hverken shopping eller sightseeing.
Tidsforskel
England er en time bagud i forhold til dansk tid, og har sommertid. Når klokken er 12.00 i Danmark er den således 11.00 i London.
Valuta og veksling
Storbritanniens valuta hedder Britiske Pund og forkortes GBP. 1 pund koster typisk omkring 10 danske kroner, men dette svinger meget og det anbefales derfor, at man undersøger kursen umiddelbart inden afrejse. Det er en god idé at veksle penge hjemmefra, da det kan være meget dyrt at veksle penge i London.
Åbningstider
Butikker har som regel åbent 08.30-17.30 mandag til fredag samt lørdag formiddag. Åbningstiderne svinger dog meget fra område til område, og butikkerne i centrum har længere åbent. Stormagasiner som Harrods har også åbent på søndage.
SE OGSÅ: Studietur til Berlin